SMART thinking

EIA subsidie

Soms kan een duurder armatuur toch goedkoper zijn in aanschaf bijvoorbeeld als u daarmee in aanmerking komt voor een energiesubsidie. Met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u een deel van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Daarnaast bespaart u op de energierekening. Met deze EIA-regeling stimuleert het Ministerie van Economische Zaken duurzaam ondernemen.
Download de brochure Energie investeringsaftrek 2020 (PDF)

Als duurzaamheid ook bij u hoog in het vaandel staat, houdt Prolumi rekening met deze regeling bij het opstellen van het lichtplan en helpen wij u graag op weg bij de aanvraag van deze subsidie. Ook dit noemen wij SMART thinking!

LED verlichting

Een LED is een elektronische halfgeleidercomponent voorzien van fosfor die licht uitzendt als er een elektrische stroom doorheen loopt. De belangrijkste voordelen van LED verlichting is een laag energieverbruik, lage temperatuur, schokbestendigheid en een lange levensduur. Een ledlamp kan theoretisch ongeveer 50.000 branduren meegaan tegenover een normale gloeilamp met gemiddeld 1.000 branduren, een spaarlamp tussen de 8.000 en 15.000 branduren en een tl-buis tussen de 12.000 en 17.000 branduren. De aanschafkosten van ledlampen zijn gemiddeld hoger, maar dit verdient zich relatief snel terug. Nadelen zoals koud licht, een kleine stralingshoek of het niet kunnen dimmen behoren inmiddels allemaal tot het verleden.

Prolumi helpt u bij de keuze van LED verlichting door investerings- en energiekosten op te nemen in het lichtplan.

kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur is van groot belang bij het bepalen van sfeer. Het heeft invloed op de presentatie van producten en zelfs invloed op ons gedrag. Groente, vlees en vis vragen allemaal om een andere kleurtemperatuur voor een aantrekkelijke presentatie. Een fabriekshal vraagt vaak om een wittere kleur om mensen beter in hun werk te laten functioneren terwijl een horeca vraagt om een huiselijke sfeer.

Prolumi adviseert u graag in kleurtemperatuur en zoekt de juiste lichtbron of armatuur voor de juiste functie. Ook hier kunt u rekenen op onze SMART thinking!

kleurweergaven

De kleurweergaven wordt uitgedrukt in RA of CRI (Color Rendering Index) in een schaal van 0-100 en bepaalt de kleurechtheid van het belichte object. Een natuurgetrouwe kleurechtheid is van groot belang bij kledingwinkels, ontwerpstudio’s, drukkerijen en laboratoria. De weergave wordt veelal aangeven in de codes ; 827, 830, 930, 835, 935 etc. De uitleg hier is dat de 8 of de 9 staat voor 80% of 90% kleurechtheid en de 27, 30, 35 staat voor de kleurtemperatuur (Kelvin) van 2700K, 3000K, 3500K etc.

Prolumi adviseert u graag in een optimale kleurweergave en zoekt de juiste lichtbron of armatuur voor de juiste functie. Hierin gaan we verder dan menig ander.

SMART thinking!